En la segona quinzena del mes de març desenvoluparé la unitat didàctica "Sonen els contes" que va destinada als alumnes de 5 anys. El centre d'interés serà la música. A través d'ella treballaré "la comunicació a través dels diversos llenguatges, així com l'educació musical.
La música té gran importància en el desenvolupament intel·lectual, auditiu, sensorial, de la parla i motriu. La música és un element fonamental en esta primera etapa del sistema educatiu. El xiquet comença a expressar-se d'una altra manera i és capaç d'integrar-se activament en la societat, perquè la música li ajuda a aconseguir autonomia en les seues activitats habituals, assumir l'atenció de si mateix i de l'entorn, i ampliar el seu món de relacion.
A més, la música servirà perquè els alumnes immigrants amb problemes de comunicació s'integren encara més dins del grup classe, ja que gràcies a la música els xiquets es desinhibixen i mostren els seus sentiments i emocions. En esta proposta didàctica s'utilitzaran contes per a introduir conceptes musicals com el silenci i les qualitats del so.
Objectius generals d'etapa
En el article 3 del Decret 38/08 de 28 de Març, trobem els objectius generals de cicle, que els xiquets hauran d'aconseguir en finalitzar l'etapa d'Educació Infantil. Entre ells, destaquem els següents, els quals tenen relació amb el tema que estem tractant:
f) Desenrotllar habilitats comunicatives en diferents llenguatges i formes d'expressió.
g) Iniciar-se en les habilitats logicomatemàtiques, en la lectoescriptura, en el moviment, el gest i el ritme.
En relació amb el PPEV o el PPEC que s'impartix en el centre, hem de tindre en compte el següent objectiu general:
h) Conéixer que en la Comunitat Valenciana hi ha dos llengües que interactuen (valencià i castellà), que han de conéixer i respectar per igual, i ampliar progressivament l'ús del valencià en totes les situacions.
Objectius generals d'àrea
Al seu torn, el currículum d'Educació Infantil s'estructura en tres àrees que trobem en el Decret 38/08 anteriorment citat. Els objectius generals d'àrea que esperem que els alumnes aconsegueixen al finalitzar el segon cicle de l'etapa infantil, i que té relació amb el tema son:
Àrea 1: Coneixement de si mateix, identitat i autonomia personal.
2. Descobrir i utilitzar les pròpies possibilitats motrius, sensitives i expressives, adoptant postures i actituds adequades a les diverses activitats que exercix en la seua vida quotidiana.
6. Conéixer, manifestar i explicitar els propis sentiments, emocions i necessitats, i respectar els dels altres.
Àrea 2: Medi físic, natural, social i cultural.
7. Valorar la importància del medi físic, natural i cultural, per mitjà de la manifestació d'actituds de respecte i la intervenció en el seu cuidado segons les seues possibilitats.
8. Conéixer i apreciar festes, tradicions i altres manifestacions culturals de l'entorn a què pertany, mostrant actituds de respecte, interés i participació.
Àrea 3: Els llenguatges: comunicació i representació.
2. Conéixer els diferents llenguatges i aplicar tècniques perquè desenvolupen la imaginació i la creativitat.
6. Expressar sentiments, desitjos i idees per mitjà de l'expressió artística a través dels diversos llenguatges.
Objectius didàctics
Hem d'adequar estos objectius generals d'etapa i d'àrea al seu context particular al marc del seu respectiu PEC i PCE i partint d'ells, dissenyarem els cridat objectius didàctics, que concretaran el grau de desenvolupament esperat per a cada una de les capacitats en cada unitat de programació.
Els objectius didàctics que ens plantegem en relació al model didàctic són:
1. Discriminar el so i el silenci.
2. Conéixer les famílies d'instruments: percussió, vent i corda.
3. Descobrir les qualitats del so: intensitat i ritme.
4. Conéixer les distintes cançons i danses populars de la Comunitat Valenciana.
5. Desenvolupar l'expressió oral i corporal a través de la música.
6. Diferenciar el timbre d'instruments.
7. Aprendre vocabulari relacionat amb el tema: ràpid-lent, fort-suau, família de percussió, de vent i de corda.
8. Atendre i comprendre els contes.
9. Recitar i comprendre la poesia amb distintes intensitats.
10. Iniciar-se en la separació sil·làbica.
11. Associar la grafia a la quantita del número 8.
12. Aprendre els comparatius de quantitat: més que i menys que.
13. Mostrar interés i iniciativa a l'hora de participar en les activitats.
14. Fabricar instruments musicals amb material de reciclatge.
15. Utilitzar diferents tècniques plástiques.
Continguts
Este tema estaria relacionat amb les tres àrees d'Educació Infantil, donada la globalitat i interrelació entre les àrees, però més directament amb l'àrea III: Els llenguatges: comunicació i representació. I amb els seus blocs de continguts: 3. La llengua com a instrument d'aprenentatge, 6. El llenguatge musical i 7. El llenguatge corporal.
A continuació veurem els continguts que treballe en els temes relacionats amb les tres àrees i dividits en conceptuals, procedimentals i actitudinals.
Àrea 1: Coneixement de si mateix, identitat i autonomia personal.
Conceptuals:
- El cos humà: la postura i l'equilibri.
Procedimentals:
- El control dinàmic i estàtic del cos.
Actitudinals:
- Acceptació de les normes dels jocs.
Àrea 2: Medi físic, natural, social i cultural.
Conceptuals:
- Associació grafia-quantitat del número 8.
- El comparatiu més que - menys que.
Procedimentals:
- Descobriment del folklore valencià.
- Agrupació d'objectes segons les seues propietats i verbalització del criteri de pertinença.
Actitudinals:
- Valoració i respecte a les normes dels jocs.
- Conscienciació cap a la importància de reciclar.
Àrea 3: Els llenguatges: comunicació i representació.
Conceptuals:
- El so i el silenci.
- Les famílies d'instruments.
Procedimentals:
- Comprensió dels contes: El rei del silenci, El pais sense música, Gegants i Nanos i la faula de la llebre i la tortuga.
- Diferenciació del timbre dels instruments.
- Desenvolupament de l'expressió oral i corporal a través de jocs i cançons.
- Reproducció de cançons i danses del folklore valencià.
- Iniciació a la separació sil·làbica.
- Discriminació de la intensitat: fort i suau.
- Discriminació del ritme: ràpid i lent.
- Reciclat i comprensió de la poesia segons intensitats de so.
Actitudinals:
- Valorar i apreciar les produccions pròpies i dels seus companys,
Temes transversals
Quant als temes transversals arreplegats en l'article 7.2 lletra C del Decret 38/08, estos inclouen una sèrie de valors de gran rellevància per al desenrotllament evolutiu integral del xiquet. Per això, es contemplen al llarg de totes les àrees curriculars d'una manera contínua, i no com una àrea concretament i independentment.
Activitats
Les activitats que realitzarem per a treballar al llarg de la unitat didàctica "Sonen els contes" són les següents, que estan dividides en activitats d'iniciació i motivació (l'1, 2, 6, 14 i 19); activitats de desenrotllament (la 3, 4, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 16, 17 i 20) i les activitats finals ( la 5, 12, 18 i 22).
La unitat està dividida en 4 blocs. El primer fa referència al silenci i al so, el segon a les famílies d'instruments, el tercer a la intensitat i l'últim al ritme. Cada bloc té la seua activitat de motivació que en este cas és un conte.
Bloc 1.
Activitat 1: un dia a l'entrar a classe, trobarem una caixa tancada i damunt d'ella una carta de la mascota. En la carta la mascota ens convida a descobrir la música i les cançons i danses de la nostra comunitat. A partir d'ella comprovarem els coneixements previs dels nostres alumnes sobre les qualitats del so i les cançons populars. S'obrirà la caixa i li ensenyaré el seu contingut. Els diré que anirem coneixent a poc a poc els contes del seu interior. A partir d'ara, els contes ens serviran com a motivació i introducció a cada un dels principals continguts a treballar. Després de la seua narració es treballaran tècniques Rodari com eliminar o introduir personatges, canviar final, canviar título... per a realitzar una millor comprensió.
Activitat 2: Conte "El rei del Silenci". A través d'este conte tractaré la importància del silenci i del so. Un món ple de silenci seria avorrit, però un món ple de soroll seria insuportable.
Activitat 3: Què sona? Classificació d'objectes que facen so i que no. Hi haurà una cistella plena d'objectes. Els xiquets aniran eixint a poc a poc i agafant un objecte. Després ho classificaran en dos caixes, una per al so i una altra per al silenci. En finalitzar l'activitat comptarem tots els objectes que hi ha en la caixa del silenci i quants en la del so.
Activitat 4: Clasifiquem el material. Fitxa on plasmaran la classificació. En ella apareixeran dos columnes ben diferenciades. Amb ajuda de la mestra escriuran els objectes que facen so o no que més els hagen agradat. S'escriuran els més difícils en la pissarra. Però s'intentarà que l'escriptura siga lliure.
Activitat 5: Fem so i fem silenci. Sessió de psicomotricitat so-silenci. En esta sessió treballarem el so i el silenci a través de distintes activitats com:
- Moviment-inhibició: sonarà la música i els xiquets es mouran per tot l'espai i quan esta pare es quedaran com a estàtues.
- Peus quiets: es dirà la següent frase a ritme de pandero: "Mario era un xiquet tan inquiet, tan inquiet que sempre es movia fins que sentia peus quiets". Llavors els xiquets es mouran per l'aula al ritme que marque la professora i pararan al sentir "peus quiets". Després també poden ser ells els que vagen dient la frase i tocant el pandero.
- i per a finalitzar la sessió escoltarem una obra relaxant i insistirem en la importància d'estar en silenci i sentir la música dins de nosaltres.
Bloc 2.
Activitat 6: Conte "El país sense música". En este conte s'explicaran les tres famílies d'instruments i les seues qualitats. Els instruments de percussió es colpegen perquè sonen, els instruments de cordes tenen cordes que acariciem o pessiguem perquè sonen i els de vent bufem en el seu interior.
Activitat 7: Veiem videos. Visualització dels vídeos "L'illa dels sons" i "Peppa Pig: instruments de percussió". En ella s'insisteixen en les qualitats dels instruments pertanyents a les distintes famílies.
Activitat 8: Que hi ha sonat? Es reproduirà un vídeo on tinguen que prestar atenció al so que fa cada instrument. Després només es posarà el so i estos hauran d'endevinar quin és l'instrument que ha sonat. Seran instruments molt senzills de memoritzar com el tambor, el piano, la flauta, la guitarra...
Activitat 9: Qui ha sigut? Gravació de cada una de les veus dels companys. Després es reproduiran i els xiquets hauran d'endevinar quin company és el que ha parlat.
Activitat 10: De quina família son? S'estendran pel sòl fotos d'instruments musicals treballats o dels quals es veja molt bé les seues qualitats. Com per exemple els cordes en l'arpa. Se'ls donarà un dau amb cada una de les famílies representades. Els xiquets hauran de tirar el dau i seleccionar un instrument de la mateixa família que li haja tocat. Es classificaran en la pisarra per mitjà de columnes. S'intentarà que no sobrepasse cada família els 8 elements. Encara que al ser 25 alumnes repetirem un instrument i després no ho tindrem en compte en el recompte final.
Activitat 11: On hi ha més i menys? Fitxa amb 3 cistelles amb instruments dins. Els xiquets hauran de comptar tots els instruments que hi ha i després rodejar amb roig el que tinga més instruments que les altres i amb blau el que tinga menos instruments que les altres. Davall de les cistelles hi haurà una frase que posarà en la família de _____ hi ha més instruments que en les altres. I una altra amb el comparatiu menys que. Ells només hauran de posar el nom de la família.
Activitat 12: Maraques reciclades. Taller d'instruments musicals. Utilitzarem a la mestra de suport perquè ens ajude. Realitzarem unes maraques amb envasos de iogurts bebibles. Els omplirem d'arròs i els taparem amb globus.
Activitat 13: Nota als pares. Escrivim una nota per als pares perquè vinguen a participar en el taller de folklore popular que realitzarem. L'escruirem entre tots en la pissarra amb ajuda de la mestra i després els xiquets la copiaran en un full i se l'entregaran als pares.
Activitat 14: Fem una màscara. Realització d'una màscara amb forma d'instrument musical. Hi haurà tres models, segons la família i el xiquet triarà la que més li agrade.
Bloc 3.
Activitat 15: Conte "Gegants i nanets". Amb este conte introduirem la qualitat del so: intensitat.
Activitat 16: Canviem la veu. Apredrem una poesia i la recitarem com si forem gegants (fort) i com si forem nans (suau).
Activitat 17: Som gegants i nanets. Sessió de psicomotricitat. Posarem l'obertura de Guillermo O'Tell i els xiquets hauran de convertir-se en gegants o nans segons sone la música. A continuació, es posarà música lenta o ràpida (la mateixa associada als personatges) i hauran d'imitar als personatges del conte. Per a finalitzar la sessió escenificarem la faula. Crearem una partitura amb símbols. Estos seran un cercle gran per al fort i un cercle xicotet per al suau. Després s'interpretarà primer amb el cos i després amb instruments de xicoteta percusió.
Bloc 4.
Activitat 19: Fábula de "La llebre i la tortuga". Amb este conte introduirem el ritme. A més s'associarà una cançó per a cada personatge. Insistirem en la moralitat del conte: no cal burlar-se mai dels altres, hem de ser bons companys. També hem d'aprendre que la peresa i l'excés de confiança poden fer-nos no aconseguir els nostres objectius i que encara que tinguem problemes, els lents i estables guanyen la carrera.
Activitat 20: Quants colps donem? Els direm que veruem quants colps de veu donem per a dir els seus noms. Crearem una taula en la pissarra amb columnes segons el nombre de síl·labes i anirem classificant els seus noms. Per exemple: Xavi tindria dos colps de veu. Després intentarem que diguen paraules ells i les vagen classificant.
Activitat 21: Fem ritme. Crearem seqüències rítmiques amb paraules que tinguen una síl·laba com a sol, pa, peix i amb paraules que tinguen dos com a casa, núvol, lluna. Primer representarem les seqüències amb la veu i palmes. Després només amb palmes i per a finalitzar amb instruments musicals.
Activitat 22: Fem art, fem cultura. Taller de cançons i danses populars. Aprendrem amb ajuda dels pares i/o iaios una cançó i un ball típic de l'època de pasqua.
No hay comentarios:
Publicar un comentario